Tarcza inflacyjna nie zatrzymała wzrostu cen żywności

Udostępnij:

Luty był pierwszym miesiącem oddziaływania wszystkich komponentów tarczy inflacyjnej. Zgodnie z oczekiwaniami jej dezinflacyjne działanie zostało jednak w dużym stopniu zneutralizowane przez silną presję na wzrost cen. Widać to głównie w cenach żywności i napojów bezalkoholowych. Tu, pomimo spadku stawki VAT z 5% do 0% na ok. 80% produktów, ceny spadły jedynie o 1% m/m. Utrzymał się silny wzrost cen pieczywa (1,3% m/m, 17% r/r), pomimo niewielkiego spadku w lutym nadal znacząco powyżej poziomu sprzed roku plasowały się ceny drobiu (22%) i tłuszczy (ponad 20% r/r). Ceny surowców rolnych, drożejące nawozy i wzrost kosztów przetwarzania oznaczają, że w kolejnych miesiącach trend wzrostowy utrzyma się, a dynamika cen żywności przekroczy 10% r/r.